Tip: minderen met zout, zo doe je dat!

Hoi! Een paar dagen geleden liet ik jullie op Facebook al weten dat Easy Koken ontzettend hard groeit. Terwijl ik dit schrijf, is Easy Koken deze maand al meer dan 1200 keer bezocht, telt de Facebook pagina inmiddels 386 likes en groet het aantal bezoekers en hopelijk ook fans nog iedere dag!
Easy Koken ben ik minder dan een maand geleden gestart, dus jullie snappen waarschijnlijk wel hoe trots ik ben op deze resultaten. Dit had ik zeker niet durven dromen!

Terugkomend op de kern van dit verhaal, ik liet op Facebook weten dat ik met 500 likes graag een kleine winactie wil doen. Verder vroeg ik of jullie misschien nog tips/opmerkingen/etc hadden. Hierop kwam een reactie waarin gevraagd werd naar tips over het minderen van zout. Hier wil ik jullie vandaag graag meer over vertellen! Verder sta ik altijd open voor tips of opmerkingen, dus laat ze vooral horen! Dit kan via Facebook, maar ook via het contactformulier in het menu.



Zelf gebruik ik zo min mogelijk zout in mijn recepten. Ik denk dat dit voor een deel ook een kwestie van smaak is, ik ben zelf altijd al gewend om weinig zout te eten en daarom vind ik eten al heel snel te zout. Dit is dan meteen ook mijn eerste tip, geef het wat tijd. Misschien vind je het aan het begin wat flauw, maar als je er meer aan went dan proef je op een gegeven moment pas echt hoeveel zout er in veel producten zit.

Zout wordt voornamelijk gebruikt om smaak te geven aan je eten. Wil je minderen met zout, dan kun je dit vervangen door andere smaakmakers. Ik gebruik zelf graag knoflook, ui en verse kruiden. Zelf heb ik een tijmplant op mijn balkon staan en probeer ik basilicum, dille en peterselie te laten groeien (de vorige planten waren opgevreten door slakken, dus nu maar een nieuwe poging binnen). Zet wat leuke kruiden in je keuken, het fleurt de keuken meteen ook wat op. Twee vliegen in een klap! Hebben planten bij jou vaak geen heel lang leven? Dan kun je uiteraard ook gaan voor kruiden uit een potje.

Ook al probeer je zo op je zoutinname te letten, het zit ook verstopt in de stomste dingen. Probeer daarom veel sauzen etc. zelf te maken. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld zelfgemaakte pastasaus ook nog eens 1000x lekkerder dan saus uit een potje. Ook kruidenmengsels (bijvoorbeeld shoarmakruiden) bevatten vaak veel zout, maar vaak staan er ook zoutarme varianten naast. Een beetje bewust shoppen scheelt vaak al een hoop!

Ten slotte nog een laatste tip. Bedenk voor je het zout over je eten strooit, eerst of deze maaltijd het wel nodig heeft. Proef je eten eerst en bedenk dan pas welke kruiden/zout/peper je wilt gebruiken. Mocht je wel besluiten dat je eten wat meer smaak kan gebruiken, bedenk dan eerst of je iets anders kunt gebruiken dan zout. Bijvoorbeeld nog een teentje knoflook, wat tijm, wat Italiaanse kruiden, you name it.

Dit waren mijn tips, hopelijk werken ze ook voor jou. Uiteraard ben ik geen expert op dit gebied, maar dit is hoe ik mijn zoutinname probeer te beperken. Ik praat dan ook alleen uit mijn eigen ervaring.

Meer inspiratie